Inlägget gjort

Med eller utan kondom?

Preventivmedel

Well, let me put it this way. Om du inte använder kondom är du en dålig människa. Din jävel!

Näh, riktigt så är det inte. Du är inte alls en dålig människa! Jag försökte bara väcka ditt intresse, så att du inte klickar ner mig. Jag har faktiskt något viktigt att säga och om du bara följer med en stund till, tror jag att du kommer finna detta läsvärt. Främst om du är en man!

I dagens samhälle finns det två polariseringar när det kommer till kondomer. De som anser att kondom inte behövs och de som alltid förespråkar användning av kondom. Dessa kondomförespråkare är just de som hörs och syns mest och om du frågar mig, är det även dessa som för en vettig debatt om kondomer i största allmänhet. Några av dessa är främst RFSU, landsting och självklart även vi e-handlare som vill sälja på dig många kondomer.

Min uppfattning är att fokus istället ligga på vart i livet du befinner dig, vilken situation det handlar om och vilka risker du medvetet är villig att ta. Det finns alltid balans och inget är svart eller vitt.

Är du i ett fast förhållande, ingen av er bär på någon sexuellt överförbar sjukdom (testa er ifall ni inte har gjort det) och ni är i en period där ni är redo för barn om så skulle hända – njut och ha kul. Händer det, så händer det. Ni har ändå pratat och funderat över detta tillsammans, så att båda två är redo för detta steg om så skulle behövas. Se bara till att du verkligen har pratat om detta med din partner, istället för att själv gissa och anta hur det ligger till!

Något som jag är starkt emot, är när det kommer till grundlösa skäl som vissa har, särskilt män, för att inte vilja använda kondom. Det vanligaste skälet jag hör är 1) att det är skitjobbigt att sätta på sig en kondom i stundens hetta, 2) att det är för dyrt med kondomer, 3) att det inte är lika skönt att ha sex med kondom eller 4) klassikern om att det inte finns någon storlek som passar. Inget kunde vara längre ifrån sanningen än dessa påståenden!

Det finns många sätt att skydda sig mot oönskad graviditet och hur du väljer att göra det är helt och hållet upp till dig, men när det kommer till sexuellt överförbara sjukdomar finns det idag endast ett sätt – genom att använda kondom.

Öva på att trä på kondom – tillsammans

När det kommer till den första ursäkten, så finns många olika sätt att trä på en kondom och det behöver varken vara särskilt jobbigt eller tidskrävande, snarare tvärtom! Med en kondom i rätt storlek och med lite övning blir du snabbt en kondomexpert. Dessutom kan du och din partner hjälpas åt för att göra detta till ett kul och sexigt moment, en stund som är fylld av passion och hetta, ett ögonblick ska symbolisera och förknippas med att ni båda två är redo för att ha sex – något som bör göra både dig och din partner än mer upphetsade. Det är liksom nu det händer!

Sveriges billigaste kondomer

Jag håller med dig om att priset på kondomer är rätt högt och det finns många bakomliggande skäl till varför det ser ut så på marknaden, något jag inte ska gå in djupare på i detta inlägg. Om du inte vill eller kan hämta gratis kondomer, kan du köpa Sveriges billigaste kondomer hos Kondomify. Du kan väl inte påstå att det är för dyrt att betala 3,99 kr för säkrare sex? En kaffe på Espresso House kostar dig tio gånger så mycket! För att inte tala om vad andra preventivmedel kostar.

Förhöj och förläng sexlusten

Den tredje ursäkten om att det inte är lika skönt med kondom är inget annat än en myt. De som hävdar att det inte känns lika skönt med kondom, använder oftast helt fel kondomstorlek. En vanlig missuppfattning är att en storlek passar alla. Följ vår storleksguide för att ta reda på din perfekta kondomstorlek. Dessutom har kondomer egenskaper som både kan förlänga och förhöja din njutning. Ett exempel på detta är kondomer som förlänger din (manliga) orgasm och intensifierar kvinnliga orgasmer. Vad tror du att din partner skulle tycka om du kunde hålla på dubbelt så länge och att ni avslutade det med att du ger henne en skrikande orgasm? Så tänk dig för innan du väljer att avstå ifrån att använda kondom!

Välj rätt storlek

Den sista ursäkten om att det inte finns någon kondom som passar? Se det så hår, du är på rätt sida, så det betyder att du själv redan har klurat ut att det måste finnas en kondom som passar även dig. Från den minsta kondomen på 41 mm, som du knappt får på ditt lillfinger, till 69 mm, som du nästan kan trä på en hingst. Urvalet är brett och det finns garanterat något som passar dig också!

Så tänk dig för innan du klagar på att du behöver ägna sex sekunder av ditt liv för att sätta på en kondom, betala dyrt eller påstå att det inte är skönt. Tycker du att dessa sex sekunder kan likställas med vad att din tjej behöver stå ut med genom att äta p-piller varje dag (eller använda andra preventivmedel), stå ut med biverkningar, riskera att få hormonrubbning och förgifta sin kropp – den kropp som en dag ska bära ert gemensams barn. Big, no no! Be a gentleman!

RFSU True Feeling - Årets kondom 2016
Sveriges bästa kondom 2016 är RFSU True Feeling – nästan som utan kondom.

Det är endast okej att avstå från att använda kondom om båda två är friska från sexuellt överförbara könssjukdomar och har gjort ett medvetet val om att inte använda kondom, är redo att bli med barn om så skulle hända och att den andra inte behöver ”offra sig” på något sätt så att du som kille ska slippa ägna de där sex sekunderna av ditt liv till att trä på en kondom!

Om du känner igen dig i situations ovan, så ta en stund och tänk efter vad din partner behöver gå igenom varje dag för att du ska ha det sex sekunder bekvämare i livet.

Ett knep för dig som är kille, är att göra det skönare för dig själv, genom att sätta en väldigt liten (!) droppe glidmedel inuti kondomen. Det kommer öka känslan rejält och göra så att du kommer mycket fortare. Se upp med att sätta för mycket glidmedel, för detta ökar risken rejält att kondomen glider av! Du gör detta helt på egen risk, så se till att vara väldigt försiktig!

Är du inte redo för barn eller inte har en fast partner – använd kondom (och utan att experimentera med glidmedel inuti)! När du är redo att ta ansvar för vad sex kan medföra (barn) och du litar på din fasta partner – njut av ett kondomfritt sex med gott samvete!

Berätta vad du tycker om kondomer, hur du ser på detta med ansvar och om du håller med mig om mina tanker kring säkrare sex.

Kramar, värme & kärlek ❤️

Fotnot:
Denna text är skriven av en man.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *